BİLSEM SINAVLARINA HAZIRLIK
BİLSEM, tam adıyla Bilim Sanat Merkezi’nin amacı; örgün eğitimi oluşturan öğrencilerin okul saatlerinin dışında, aldıkları bu eğitimi destekleyici nitelikte; özel yeteneğe sahip oldukları alanlarda onları geliştirmektir. Okullarda verilen eğitimin amacı çoğunlukla yalnızca akademik başarı iken, BİLSEM yetenekli çocukların potansiyelleri üzerinde durur. Bu anlamda, ‘‘vizyon bakımından uluslararası nitelikte eğitim hedeflenir’’ dememiz mümkün.
BİLSEM sınavları resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarında yapılmaktadır ve birden fazla alanda sınava girmek mümkündür.
Peki BİLSEM sınavlarına kimler girebilir?
Daha önce ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin değerlendirildiği sınavlara artık ilkokul 4. sınıf öğrencileri de girebiliyor.
Bu sınav, pekçok sınavdan farklı olarak bireysel başvurularla yapılmamaktadır. Öğrenciler, sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmelidir. Öğrenci bilgilerinin açıklanan süreye kadar e-okul sistemine girilmesi gerekmektedir. Resim, müzik ya da genel zihinsel beceriler alanında değerlendirme tekniklerine hâkim olan öğretmenler tarafından sınava girecek öğrenciler belirlenir.
Sınıf öğretmenlerinin gözlem formlarını doldurmasından sonra sınavın ilk aşamasına girmeye hak kazanmış öğrenciler belli olur. Bu öğrencilere grup tarama uygulaması yapılır. Grup tarama sınavında, öğrenciler kendi sınıf seviyesindeki tüm öğrencilerle aynı sınava girerek soruları yanıtlarlar. Genel ortalamanın üstünde doğru cevap vererek bu aşamayı başarıyla tamamlayan öğrenciler, bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi için ayrı bir sınava tabi olurlar; BİLSEM’in gerçek öğrenci hedef kitlesi bu sınav ile belirlenir. İkinci aşama sadece öğrencinin yeteneğini ölçmeye yöneliktir; dolayısıyla bu sınavda sanat eğitimi alan öğrenciler her zaman çok daha avantajlı konumdadırlar.
Çocuğunuzun yeteneğini değerlendirmede başarılı sınıf öğretmenleri köprü vazifesini görürken, alanında uzman sanat eğitmenleriyle Melisa Karan Sanat Merkezi’nde çocuğunuza hedefe yönelik nitelikli eğitim fırsatı verirsiniz.
ENSTRÜMAN EĞİTİMİ ALMANIN BİLSEM SINAVINA HAZIRLANMA SÜRECİNE KATKILARI
Hiç kuşkusuz, müzik eğitiminin bireyin kendi potansiyelini keşfetmesinde etkisi çok büyüktür. Ailelerin farkındalıkları ve çocuklarının yeteneklerini geliştirmeye yönelik atacakları adımlar, eğitmenlerin yönlendirmesiyle doğru enstrüman seçimi ile birleştiğinde, çok daha başarılı bireyleri topluma kazandırmanın ilk adımı atılmış oluyor.
Enstrüman eğitimi alan çocukların, okul hayatlarında daha başarılı oldukları, sosyal iletişimlerinin daha kuvvetli olduğu, dil, hafıza ve sayısal becerilerinin yaşıtlarına göre daha üst seviyede olduğu, akademik başarılarının daha yüksek olduğu bilimsel pek çok araştırmayla kanıtlanmış bir gerçektir. Dolayısıyla müzikal yeteneklerinin değerlendirildiği tüm sınavlarda olduğu gibi, BİLSEM sınavlarında da müzik eğitiminin enstrüman eğitimiyle desteklenmesi büyük bir artıdır.
Eğer çocuğunuz BİLSEM sınavına girecek fakat herhangi bir enstrüman eğitimi almıyorsa; sizi Melisa Karan Sanat Merkezi’ne, uzman eğitmenlerinden yardım alarak onun için doğru enstrümanı bulmaya davet ediyoruz.
BİLSEM MÜZİK SINAVLARI
Grup tarama sınavını başarıyla tamamlayarak bireysel değerlendirme sınavına girmeye hak kazanan öğrenciler, kendi sınıf düzeylerinde;
alanlarından soruları doğru yanıtlamaya çalışacaklardır.
Bu soruların içeriği;
MÜZİKAL İŞİTME/BELLEK:
MÜZİKAL FARKINDALIK:
BİLSEM sınavlarının ikinci aşamasını oluşturan bu bölüm de tamamlanınca, ortalamanın üstünde başarı sağlayan öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim almaya hak kazanmaktadır.
Melisa Karan Sanat Merkezi, çocuğunuzu bireysel değerlendirme sınavına hazırlamada en doğru tercihiniz olacak! Uzman eğitmenlerimizle, sistematik eğitim ve tükenmeyen enerjimizle, öğrencimizin potansiyelininin farkında olmasını sağlayacağız!